Всяко дружество доставчик на вода в съответното населено място има ясни правила за отчитане и тарифиране на консумацията от абонатите си. Особено съществено значение има и факта, че през определен интервал от време се налага да бъдат подменени водомерите с по-нови, модерни и дори отчитащи дистанционно разхода. Такъв пример са изискванията на софийска вода смяна на водомери, при които нормативната уредба са спазва наистина отговорно и затова се използват лицензирани водопроводни фирми, които улесняват провеждането на наложеното предписание.

Защо само лицензирани фирми могат да извършват смяна?

Що се отнася до това защо само лицензирани водопроводчици имат право да извършват каквито и да било действия и манипулации по отношение на водомерите е необходимо да споделим, че се касае за такъв тип измервателен уред, който е пломбиран, а пломбата е собственост на дружеството Софийска вода. А това от своя страна идва да покаже, че всяко друго действие от страна на абонатите, които евентуално предприемат съответните мерки за извършване на ремонт може да предизвика административни санкции.

Така, че за да си спестите допълнителни глоби, които да ви бъдат назначени към сметката за вода определено се налага да се съобразите с факта, че за да бъде извършена каквато и да било манипулация то очевидно е, че само лицензираните оператори биха могли да отговорят на вашите предпочитания за законово и качествено провеждане на услугата.

Удобството, което клиентите получават не са малко. Основните са свързани с:

 • Детайлно спазване на условията за провеждане на процедурата;
 • Издаване на гаранции за качество за уреда и труда;
 • Монтирания нов водомер отговаря на стандартите, които са утвърдени от доставчика;
 • Спестявате си време и излишни административни процедури;
 • Освен физическа смяна на стар с нов водомер се извършва и процедурата по узаконяването на новия отчитащ уред.

Разбира се, че това са детайли, които биха били ключови за вашето удовлетворение. Несъмнено на фокус са поставени всички удобства, от които можете да се възползвате само срещу едно телефонно обаждане.

Как да сте сигурни, че водомера е за смяна?

Много абонати на Софийска вода АД се питат как точно да бъдат сигурни, че водомера им е за ремонт или смяна. Всъщност има симптоми, които са показателни за това, че е време да се предприемат съответните действия. Те се отнасят до:

 • Предписание от дружеството доставчик съобразно срока на експлоатация на измервателното устройство;
 • Начислените тарифи са много високи;
 • Водомера не отчита разходване на вода при реално използване на такава;
 • Има течове в участъка, където е монтирано устройството;
 • Циферблата се пълни с вода и това затруднява точното отчитане на устройството.

Дори само един от изложените симптоми да се наблюдава при вас имате достатъчно аргументи и причини да използвате услугите на лицензирана фирма, която е оторизирана от софийското дружество за провеждането на такива процедури. Със сигурност това ще облекчи ангажиментите ви, тъй като цялата процедура ще бъде изпълнена напълно законово и прецизно от екипа специалисти.

Защо старите се подменят с модели с дистанционно отчитане и какво означава това?

смяна на водомерСъс сигурност следващата смяна на водомера ще ви струва по-скъпо. Причините за това се дължат основно на факта, че се прилагат високотехнологични уреди, които отчитат разхода на вода дистанционно. На практика това е приемливо както за абонатите така и за доставчика, защото се пести време.

С наличието на такъв апарат няма нужда да се съобразявате с това кога инкасатора посещава жилищната кооперация за да опише показанията. С моделите с дистанционно отчитане данни директно постъпват в софтуера на доставчика и така много бързо получавате данни за разходеното месечно количество вода. Както и в други сектори и тук се търсят много по-икономически изгодни решения, които успешно пестят пари на абонатите и на практика това намалява и разходите за обслужване и отчитане, което дружеството доставчик следва да заплаща.

Лицензираните фирми са наясно с това основно предписание и се съобразяват, когато трябва да предложат на клиентите си нов модел водомер. Освен, че същия трябва да бъде утвърден то е задължително и да разполага с функция за отчитане от разстояние.

Какво според вас означава тази подобрена система за отчитане? За много потребители това идва да покаже, че:

 • Не се ангажират с това да допускат инкасатор в жилището си;
 • Не се налага да има човек в дома в уговорен ден и час;
 • Предоставя се дистанционно коректна и прецизна информация;
 • Дори при наличие на дефект системата на доставчика отчита проблема и сигнализира абоната.

Много по – удобно е да използвате именно такова съвременно устройство. Разбира се от Софийска вода АД извършват контролни физически замервания, но те са в рамките на веднъж или до два пъти годишно.

При нужда от консултация, съвети и оферта за услугата не се колебайте да потърсите списък на лицензираните фирми, които ще ви информират относно всички онези показатели, които са важни за смяната и на вашия водомер.